دردهای بعد از عمل جراحی؛ بازگشتهای غیرمنتظره
دردهای بعد از عمل جراحی؛ بازگشتهای غیرمنتظره
اینکه جراحی بدون درد نیست، گزارهایست که همه سر آن اتفاق نظر دارند، اما حقیقتا میتوان از میزان شدت و حدت این درد کاست و این را باید به اطلاع همه بیماران و همراهان آنان رساند تا در انتخاب کادر درمانی خود بیشتر دقت کنند. دردهای بعد از عمل جراحی هر چه کمتر باشد، به معنای دوره نقاهت کوتاهتر، هزینه کمتر و رضایت بیشتر بیمار است. در این مطلب مروری داریم بر همه اتفاقات و دردهای بعد از جراحی که رخ میدهد و از شما میخواهیم تا انتها با ما همراه باشید.
علت دردهای بعد از عمل جراحی دیسک کمر
یکی از شایعترین جراحیهایی که دردهای بعد از عمل جراحی را برای بیمار به دنبال دارد، جراحی دیسک کمر است. عموما بعد از اینکه جراحی دیسک کمر انجام شد، دردی بروز میکند که علتهای مختلفی دارد که در ادامه مرور میکنیم:
وقتی مشکل به اشتباه دیسک کمر تشخیص داده میشود!
اگر عصب سیاتیک از بین عضلهای به نام عضله پریفورمیس عبور کند و باعث درگیری و اسپاسم آن شود، علائمی شبیه دیسک کمر را ایجاد میکند. بیتوجهی به این سندرم میتواند باعث جراحی غیر ضروری دیسک کمر شود که هم هزینه و درد تازه را به او تحمیل میکند و هم درد قبلی را بهبود نمیبخشد.
وقتی بیمار دیر به پزشک مراجعه کرده است!
اگر بیمار دچار دیسک کمر، آنقدر دیر مراجعه کرده باشد که دیسک کمر او آسیب زیادی به ریشه اعصابش زده باشد، بعد از جراحی درد قابل توجهی را تحمل خواهد کرد. در این مرحله، انجام نوار عصب و عضله اهمیت زیادی دارد. در این حالت، درد بلافاصله بعد از عمل ديسك كمر کم می شود، ولی بعد از چند هفته دوباره عود میکند. عفونت یا چسبندگی دیسک بعد عمل از علایم اصلی هستند.
وقتی درد دیسک کمر بعد از گذشت چند هفته از جراحی، برمیگردد
در این حالت، ممکن است دیسک کمر در یک سطح دیگر باشد و در نتیجه، عمل دیسک کمر قبلی روی آن تمرکز نکرده یا اصلا قبلا در این سطح، بیرون زدگی دیسک کمر اتفاق نیفتاده باشد
وقتی درد دیسک کمر بعد از گذشت چند سال از جراحی، برمیگردد
اگر بیمار دچار درگیری چند دیسک کمری شده باشد و تنگی کانال نخاعی اتفاق بیفتد، این مشکل رخ میدهد. همچنین ممکن است جابجائی یا لیزخوردگی در مهرههای دیسک کمر در یک سطح دیگر باشد یا اینکه بعد از جراحی به شکلی غیرمنتظره به وجود بیاید.
درد یک اندام بعد از عمل جراحی یک اندام دیگر
گاهی بعد از جراحی یک اندام، بیمار درد را در اندام دیگری از بدنش احساس میکند. در واقع بسیاری از بیماران اینگونه انتظار دارند که تنها در محل جراحی احساس درد داشته باشند؛ که اینطور نیست. اما امکان احساس درد در چه قسمتهایی از بدن وجود دارد؟
کدام اندامها بعد از عمل جراحی درد میگیرند؟
- درد عضلانی: اگر برای یک مدت طولانی دراز بکشید، دچار درد عضلانی در قسمتهایی مانند گردن، شانهها، کمر یا قفسه سینه میشوید. بنابراین بعد از جراحی سعی کنید به صورت کنترل شده و زیر نظر پزشک حرکت داشته باشید.
- گلو درد: این عارضه بسیار مشاهده شده است که گاهی افراد بعد از جراحی در ناحیه گلو هم حس درد دارند.
- درد هنگام حرکت: بعد از انجام جراحی سه عمل روزمره وجود دارد که ممکن است برای شما مشکل ایجاد کند؛ نشستن، راه رفتن و سرفه؛ چراکه ممکن است باعث ایجاد درد یا سوزش در اطراف برش شود.
درد خود را به پزشک اطلاع دهید
حتما در بعضی از آثار سینمایی یا رمانها به این موضوع برخوردهاید که پزشک از بیمار میخواهد عدد درد خود را اعلام کند که رقمی بین صفر تا 10 است. شفافیت در ابراز این حس میتواند مسیر درمان و التیام درد را برای بیمار روشنتر کند. بدیهی است عدد ۰ به معنی بدون درد و عدد ۱۰ بدترین دردیست که میتوانید داشته باشید.
در ادامه اعداد را با هم مرور کنیم:
عدد صفر یعنی من هیچ دردی حس نمیکنم و با موضوع ناخوشایندی مواجه نیستم.
اعداد 1 و 2 یعنی بدون درد نیستم؛ اما اگر هیچ دارو یا درمانی هم انجام نگیرد هم مشکلی نیست.
اعداد 3 و 4 یعنی من کمی درد دارم؛ اما درد بسیار زیادی نیست. اگر داروهایی مانند ایبوپروفن در دسترس باشد، مصرف میکنم.
اعداد 5 و 6 یعنی آنقدر درد دارم که تنها برای مدت کوتاهی میتوانم روی یک فعالیت تمرکز داشته باشم. با این میزان درد، بیشتر به داروی مسکن معمولی نیاز دارم. اگر مجبور باشم میتوانم به اندازه یک ساعت یا بیشتر صبر کنم؛ اما حتما نیاز به تسکین درد دارم.
اعداد 7 و 8 یعنی درد من به قدری زیاد است که نمیتوانم هیچ کاری انجام دهم تا زمانی که دردم کمتر شود. هرچه سریعتر باید به من دارو برسد تا بتوانم کمی آرام شوم.
اعداد 9 و 10 یعنی با این میزان درد به سختی میتوانم حرف بزنم و قادر به انجام هیچ کاری نیستم، حتی غدا خوردن. در حال حاضر تنها به رهایی از درد فکر میکنم، هرچه زودتر میخواهم داروی قوی برای تسکین درد خود مصرف کنم.
برای رهایی از درد از کدام داروهای ضد درد استفاده کنیم؟
معمولا پزشک نوعی از داروهای خوراکی را برای بعد از جراحی تجویز میکند که هر 4 ساعت یک بار باید مصرف شود. این داروها، فواید و عوارضی دارد که در ادامه به هر یک میپردازیم:
داروهای مخدر بعد از جراحی
توجیه مصرف:
هرچند که شما در معرض عوارض هستید اما در صورت عدم مصرف نیزخطرات دیگری شما را تهدید میکند.
هشدار:
ممکن است مصرف این دسته از داروها منجر به تهوع، خارش، استفراغ، خواب آلودگی یا یبوست شود. همچنین، با وجود اینکه این داروها خطر اعتیاد را به همراه دارد، در صورتی که طبق دستور پزشک طی مدت کوتاه و به درستی مصرف شود، قابل کنترل خواهد بود.
مصرف داروهای مخدر در خانه
توجیه مصرف:
به هر حال برای دردهای متوسط تا شدید موثر است و گزینههای زیادی از این دسته از داروها میتوانید تهیه کنید.
هشدار:
ممکن است پیامدهایی مثل استفراغ، تهوع، خارش، خواب آلودگی یا یبوست داشته باشد. اگر دارو را همراه با غذا مصرف کنید مشکلات معده کاهش مییابد. هنگام مصرف این داروها نباید رانندگی کنید.
مسکنهای غیر مخدر
توجیه مصرف:
این داروها معمولا عوارض جانبی کمی دارند و برای دردهای خفیف تا متوسط تجویز میشوند، ضمن اینکه روی اکثر بیماران بدون خطر هستند. با مصرف این داروها دیگر نیازی به داروهای قویتر ندارید و به طبع عوارض جانبی ناشی از مصرف آنها نیز کمتر میشود.
هشدار:
به طور ویژه اگر سابقه بیماری کبد دارید یا الکل مینوشید، نسبت به مصرف این داروها حساس باشید، زیرا اگر بیش از دوز توصیه شده طی روز استفاده شود، باعث آسیب کبدی جدی خواهد شد.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
توجیه مصرف:
برای کاهش تورم و التهاب مصرف میشود و تسکین درد خفیف تا متوسط را به دنبال دارد. برخی از انواع این داروها بدون نسخه قابل فروش هستند؛ اما قبل از مصرف آن حتما با پزشک مشورت داشته باشید.
هشدار:
ابتلا به ناراحتی معده و سرگیج، محتملترین اتفاقی است که بعد از مصرف این دارو رخ میدهد. اگر مشکلات کلیوی، سابقه زخم معده و نارسایی قلبی دارید و یا اینکه از داروهای رقیقکننده خون استفاده میکنید، نباید این داروها را بدون تایید پزشک مصرف کنید.
مقالات
بهترین دکتر فلوشیپ درد در تهران
آیا میدانید چگونه بهترین دکتر فلوشیپ درد در تهران را پیدا...
7 روش درمان سردرد مزمن + 5 علت بروز سردرد مزمن
اکثر مردم هرازگاهی سردرد را تجربه می کنند. با این حال، اگر بیش...
دلیل درد بعد از جراحی دیسک کمر
درد بعد از جراحی دیسک کمر (lumbar disc surgery) یکی از چالشهای...
درمان درد بعد از عمل جراحی کمر
درد بعد از عمل جراحی کمر یکی از مشکلات شایع و نگرانکنندهای...
درد مزمن چیست؟ | روشهای درمان و علل درد مزمن
درد مزمن یکی از چالشهای بزرگ در زمینه سلامت است که بسیاری از...
بهترین کلینیک فلوشیپ درد در تهران : کلینیک درد آسا
درد یکی از پیچیدهترین و شایعترین تجربیات انسانی است که هر...
متخصص درد کیست و چه کاری انجام میدهد؟
متخصص درد یا آنستزیولوژیست درد، پزشکی است که در زمینه تشخیص و...
آشنایی با فلوشیپ درد | دوره فلوشیپ درد چیست؟
فلوشیپ درد یک دوره آموزشی پیشرفته در زمینه مدیریت و درمان درد...
بررسی کامل کمردرد مزمن | علل، علائم و درمان کمردرد مزمن
کمردرد مزمن یکی از مشکلات شایع و ناتوانکننده در جهان امروز است...
ارزیابی درد شکمی مزمن و علل و علائم آن
درد شکمی مزمن (CAP) دردی است که بیش از 3 ماه به طور مداوم و یا...
درد مزمن لگن را چگونه درمان کنیم؟ | 5 روش موثر + علائم و علل
درد مزمن لگن یکی از مشکلات شایع است که بسیاری از افراد، به ویژه...
آیا سردرد سینوسی شما را آزار میدهد؟ | پیشگیری و درمان
سردرد سینوسی، اغلب ناشی از التهاب یا عفونت سینوسها، میتواند...