درمان زخم‌های ناشی از تنگی عروق

آیا تا به حال با مشکل تصلب شرائین مواجه بوده‌اید؟ این بیماری که همان گرفتگی رگ نام دارد، در بسیاری مواقع با تغذیه مناسب برای قلب، رسیدن به وزن مناسب و سالم، مدیریت استرس، داشتن فعالیت بدنی و ترک اعتیاد حل می‌شود، اما کسب آگاهی بیشتر در مورد آن همیشه راهگشا خواهد بود، فارغ از اینکه خودتان به مشکل دچار شوید یا عزیزان‌تان. در این مطلب به موضوع درمان زخم‌های ناشی از تنگی عروق می‌پردازیم.

آنچه در این مطلب مرور می‌شود:

  • مسیر درمان زخم شریانی
  • گرفتگی عروق چیست؟
  • درمان گرفتگی عروق
  • پیشگیری از گرفتگی رگ با کنترل عوامل مؤثر
  • رژیم غذایی چگونه سطح کلسترول را حفظ می‌کند؟
  • توصیه‌های غذایی برای پیشگیری از تصلب شرایین
  • بالا رفتن سن چگونه شریان‌های خونی را تهدید می‌کند؟
  • تصلب شرایین چگونه تشخیص داده می‌شود؟
  • آزمایش‌های رایج برای تشخیص
  • چرا گرفتگی رگ قلب باید درمان شود؟
  • دلایل تجویز استاتین

مسیر درمان زخم شریانی

برای درمان زخم‌های شریانی یک مسیر چند مرحله‌ای طی می‌شود. ابتدا میزان گردش خون در ناحیه آسیب دیده را مورد بررسی قرار می‌دهند. در درمان زخم‌های شریانی، پزشک متخصص قلب و عروق برای افزایش جریان خون از آنژیوپلاستی استفاده می‌کند. در این روش درمانی با استفاده از بالون و کاتتر، انسداد‌های شریانی را برطرف کرده که بعد از آن جریان خون افزایش می‌یابد.

گرفتگی عروق چیست؟

گرفتگی عروق یا آترواسکلروز که تصلب شرابین نیز نامیده می‌شود، نوعی بیماری است که باعث تشکیل پلاک در شریان‌ها می‌شود. شریان‌ها نیز سرخرگ‌های خونی هستند که خون غنی از اکسیژن را به قلب و سایر قسمت‌های بدن منتقل می‌کنند. پلاک‌ها شامل چربی، کلسترول، کلسیم و سایر مواد موجود در خون هستند و با گذشت زمان و سفت شدن پلاک‌ها، شریان‌ها تنگ می‌شوند. در نتیجه جریان خون غنی از اکسیژن، به اندام‌ها و سایر قسمت‌های بدن محدود می‌گردد. باید این هشدار را یادآوری کرد که گرفتگی می‌تواند به مشکلات جدی ازجمله حمله قلبی، سکته، یا حتی مرگ منجر شود.

درمان گرفتگی عروق

بعد از اینکه پزشک، گرفتگی عروق و محل آن  را تشخیص داد، درمان مرتبط با آن را شروع می‌کند. تغییرات شیوه زندگی مانند وفاداری به یک رژیم غذایی سالم و ورزش، اغلب مناسب ترین درمان برای آترواسکلروز است. گاهی اوقات نیز ممکن است مراقبه‌های پزشکی یا جراحی توصیه شود. مصروف دارو و جراحی قلب از درمان‌های رایج برای این بیماری است. داروهای مختلف می‌توانند اثرات آترواسکلروز را کند و یا حتی معکوس کنند. پزشک معالج شما با بررسی و تشخیص گرفتگی عروق دارویی مرتبط با بیماری شما را تجویز می‌کند تا علائم این بیماری را کاهش دهد. مصرف این داروها میزان کلسترول و چربی خون را کاهش می‌دهد یا اگر مبتلا به بیماری قلبی دیگری باشید مرتبط با آن دارو برای شما تجویز می‌شود. همچنین، گاهی اوقات بعد از تشخیص گرفتگی عروق برای درمان آترواسکلروز، درمان تهاجمی بیشتری لازم است. بنابراین شما ممکن است نیازمند جراحی قلب باشید اگر علائم شدید یا انسداد در شما مشاهده شود، زیرا این علامت‌ها، بقای سلول‌های عضلانی یا قلب را تهدید می‌کنند.

 

پیشگیری از گرفتگی رگ با کنترل عوامل مؤثر

شریان‌های خونی چرا سفت می‌شوند؟ دلایل را می‌توان اینگونه توضیح داد: انباشته شدن پلاک و سفت شدن عروق و شریان‌های خونی منجر به محدود شدن جریان خون در آن‌ها شده و در نتیجه ارگان‌های بدن و بافت‌ها نمی‌توانند خون حاوی اکسیژن کافی را جهت کارکرد خود دریافت کنند. دلایل سفت شدن شریان خونی در بسیاری موارد به کلسترول بالا مربوط است. اگر سطح کلسترول در خون شما بیش از حد بالا برود، ممکن است شریان‌های خونی بسته شوند. در نتیجه پلاک‌های سفت و سختی ایجاد شده و گردش خون به سمت قلب و دیگر ارگان‌های بدن متوقف خواهد شد.

رژیم غذایی چگونه سطح کلسترول را حفظ می‌کند؟

داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب بسیار مهم است. اتحادیه قلب آمریکا (AHA) پیشنهاد می‌کند که برای سلامت ماندن و پیشگیری از بالا رفتن سطح کلسترول خون این موارد را در رژیم غذایی خود بگنجانید:

 طیف گسترده‌ای از میوه‌ها و سبزیجات

غلات کامل

محصولات لبنی کم چرب

مرغ و ماهی، بدون پوست

آجیل و حبوبات

روغن‌های گیاهی غیر گرمسیری مانند روغن زیتون یا آفتابگردان

توصیه‌های غذایی برای پیشگیری از تصلب شرایین

هرچند رعایت این موارد ساده نیست اما بهتر است از مصرف غذا‌ها و نوشیدنی‌های حاوی شکردار مثل نوشیدنی‌های شیرین، دسر‌ها و شیرینی، خوداری کنید. جالب است بدانید اتحادیه قلب اروپا پیشنهاد می‌کند که بانوان بیش از ۶ قاشق چای خوری یا ۱۰۰ کالری از شکر را در روز مصرف نکنند. همچنین آقایان نیز نباید بیش از ۹ قاشق چای خوری یا ۱۵۰ کالری در روز مصرف کنند. مصرف غذا‌های حاوی نمک زیاد هم مطلوب نیست. بیش از ۲۳۰۰ میلی گرم سدیم (نمک) در روز مصرف نکنید. در شرایط ایده آل بهتر است میزان مصرف نمک روزانه شما بیش از ۱۵۰۰ میلی گرم نشود. همچنین از مصرف غذا‌های حاوی چربی‌های ناسالم مثل چربی‌های ترانس خودداری کنید. این موارد را به چربی‌های غیر اشباع که برای سلامتی بهتر هستند تغییر دهید. شما برای کاهش کلسترول خون خود باید میزان چربی اشباع شده خود را به کمتر از ۵ تا ۶ درصد کالری برسانید. برای کسی که ۲ هزار کالری در روز مصرف می‌کند، این به معنای ۱۳ گرم چربی اشباع شده است.

بالا رفتن سن چگونه شریان‌های خونی را تهدید می‌کند؟

 

با بالا رفتن سن، میزان فعالیت قلب و رگ‌های خونی در پمپاژ خون کافی به نواحی مختلف بدن بیشتر می‌شود. شریان‌های خونی شما ممکن است تضعیف شده و قابلیت ارتجاعی خود را از دست دهند و در نتیجه احتمال انباشته شدن مواد و پلاک‌ها در آن‌ها افزایش می‌یابد.

 
تصلب شرایین چگونه تشخیص داده می‌شود؟

در صورت داشتن علائم این مشکل عروقی، پزشک معالج یک معاینه فیزیکی را انجام خواهد داد. او در این آزمایش این موضوعات را مورد بررسی قرار می‌دهد:

  • نبض تضعیف شده
  • شکاف یا پهن شدن یک شریان خونی به دلیل ضعیف بودن دیواره شریانی که آنوریسم نام دارد
  • بهبودی دیرهنگام زخم‌ها که نشان دهنده محدود بودن جریان خون در بدن است.
  • ریتم ضربان قلب برای کشف ریتم غیرعادی احتمالی که در صورت کشف، پزشک چند آزمایش‌ها را انجام می‌دهد.

 

بالا رفتن سن چگونه شریان‌های خونی را تهدید می‌کند؟

 

با بالا رفتن سن، میزان فعالیت قلب و رگ‌های خونی در پمپاژ خون کافی به نواحی مختلف بدن بیشتر می‌شود. شریان‌های خونی شما ممکن است تضعیف شده و قابلیت ارتجاعی خود را از دست دهند و در نتیجه احتمال انباشته شدن مواد و پلاک‌ها در آن‌ها افزایش می‌یابد.

 

تصلب شرایین چگونه تشخیص داده می‌شود؟

در صورت داشتن علائم این مشکل عروقی، پزشک معالج یک معاینه فیزیکی را انجام خواهد داد. او در این آزمایش این موضوعات را مورد بررسی قرار می‌دهد:

  • نبض تضعیف شده
  • شکاف یا پهن شدن یک شریان خونی به دلیل ضعیف بودن دیواره شریانی که آنوریسم نام دارد
  • بهبودی دیرهنگام زخم‌ها که نشان دهنده محدود بودن جریان خون در بدن است.
  • ریتم ضربان قلب برای کشف ریتم غیرعادی احتمالی که در صورت کشف، پزشک چند آزمایش‌ها را انجام می‌دهد.

آزمایش‌های تجویز شده بعد از کشف ریتم غیرعادی ضربان

آزمایش‌های مذکور شامل فهرست زیر است:

  • آزمایش خون جهت بررسی سطح کلسترول در خون
  • سونوگرافی داپلر که از امواج صدا استفاده کرده تا تصاویری از شریان‌های شما را تولید کند و بعد پزشک متوجه انسداد در آن‌ها خواهد شد.
  • آزمایش شاخص مچ پا (ABI) که به دنبال انسداد در دست‌ها یا پا‌ها خواهد بود و این کار را با مقایسه فشار خون در هر بخش انجام می‌دهد.
  • آزمایش ام آر آی یا سی تی اسکن که برای تولید تصاویری از شریان‌های بزرگ در بدن مورد استفاده قرار گرفته می‌شوند.
  • آنژیوگرام قلبی نوعی از آزمایش اشعه ایکس است و پس از تزریق یک ماده رنگی خاص از شریان‌های قلب تصاویری تهیه می‌شود.
  • آزمایش الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG) که فعالیت الکتریکی در قلب را بررسی کرده و برخی نواحی آن که با کمبود جریان خون همراه است شناسایی می‌شوند.
  • آزمایش ورزش یا مقاومت ورزشی که وضعیت ضربان قلب و فشار خون فرد را هنگام تمرین روی تردمیل یا دوچرخه ثابت می‌سنجد.

چرا گرفتگی رگ قلب باید درمان شود؟

اگر گرفتگی رگ قلب درمان نشود، بیمار در معرض این بیماری‌ها قرار می‌گیرد:

  • خطر تشکیل لخته‌های خون
  • بیماری‌های مرتبط با آترواسکلروز
  • بروز عوامل خطر در تلاش برای کاهش سرعت یا متوقف کردن انباشته شدن پلاک
دلایل تجویز استاتین

گاهی اوقات ایجاد تغییرات در سبک زندگی به تنهایی نمی‌تواند برای کنترل سطح کلسترول خون کافی باشد. به عنوان مثال ممکن است برای درمان گرفتگی عروق به دارو‌های استاتین به جهت کاهش کلسترول نیاز داشته باشید. با کاهش سطح کلسترول خون می‌توانید ریسک بروز حمله قلبی یا سکته را کاهش دهید. پزشکان معمولا استاتین را برای بیماران عروق کرونری قلب، بیماران شریان‌های محیطی یا کسانی که سابقه سکته را داشته‌اند، تجویز می‌کنند. همچنین مبتلایان به دیابت و افراد دارای سطح بالای کلسترول LDLنیز ممکن است دستور مصرف این دارو را از پزشک معالج خود بگیرند. پزشکان معمولا استاتین و دارو‌های دیگری را نیز به این دلایل تجویز می‌کنند:

پایین آمدن فشار خون

کاهش سطح قند خون

جلوگیری از ایجاد لخته خوبی (عامل بروز حمله قلبی)

جلوگیری از بروز التهاب.

مقالات

پیمایش به بالا