دردهای نورالژیک را چگونه میتوان درمان کرد؟
دردهای نورالژیک را چگونه میتوان درمان کرد؟
اگر در بدن شما عصب یک اندام آسیب ببیند یا تحریک شود، شما نوعی از درد را تجربه خواهید کرد که به آن درد نورالژیک میگویند. به زبان علمی، نورالژی یا همان neuralgia درد شدیدی است که آن را بهصورت کوبنده، سوزشی و شدید حس خواهید کرد. اما ریشه این دردها چیست و عموما چه درمانهایی برای آن وجود دارد؟ در این مقاله قصد داریم به این سوال جواب بدهیم.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
- روشهای درمان دردهای نورالژیک
- چه داروهایی برای کاهش درد نورالژیک تجویز میشود؟
- روشهای مورد استفاده متخصصان درد برای درمان دردهای نورالژیک
- چگونه بعد از تبخال نوعی درد نورالژیک ایجاد میشود؟
- درد نورالژی سه قلو چیست؟
- درد نورالژی اکسیپیتال چیست؟
- درد نورالژی محیطی چیست؟
- درد نورالژی بین دندهای چیست؟
- درد نورالژی گلوسوفارنکس یا عصب زبانی حلقی چیست؟
برای آن که با انواع دردهای نورالژیک و روشهای درمانی آنها آشنا شوید، با ادامه مطلب، همراه شوید.
روشهای درمان دردهای نورالژیک
در درمان دردهای نورالژیک، معمولا اینگونه است که پزشک پس از مشخص کردن علت عارضه نورالژی، بر درمان علت زمینهای متمرکز خواهد شد. اگر علت وجود نداشت، به سراغ درمانهایی میرود که فهرست آنها از این قرار است:
- انجام عمل جراحی برای آن که فشار روی عصب کاهش یابد.
- کنترل بهتر سطح قند خون، مخصوص افرادی که مبتلا به نورالژی ناشی از دیابت هستند.
- تجویز دستورات مربوط به فیزیوتراپی، برای اینکه دردها به شکل تدریجی کاهش یابند.
- انجام عمل بلوک عصبی، یعنی تزریقی که به یک عصب یا گروه عصبی خاص انجام می شود و هدف آن خاموش کردن سیگنالهای درد و کاهش التهاب است.
و در نهایت، تجویز داروهایی برای تسکین درد.
چه داروهایی برای کاهش درد نورالژیک تجویز میشود؟
داروهای تجویز شده ممکن است شامل این گزینهها باشد:
- داروهای ضد افسردگی مانند آمی تریپتیلین یا نورتریپتیلین
- داروهای ضد تشنج مانند کاربامازپین (موثر نورالژی سه قلو)
- داروهای مسکن مخدر کوتاه مدت مانند کدئین
- کرمهای موضعی با کپسایسین
این موضوع را حتما به خاطر داشته باشید؛ داروی ضد درد نورالژیک یک بیمار که بسیار برای او مفید است، ممکن است برای بیمار دیگر، حاوی عوارضی باشد. بنابراین در صورت دسترسی غیرمجاز به داروها، بدون مشورت با پزشک متخصص خود هرگز اقدام به مصرف آن نکنید.
روشهای مورد استفاده متخصصان درد برای درمان دردهای نورالژیک
متخصصان درد روشهای تخصصی زیر را برای بهبود وضع بیماری که درد میکشد، به کار میبندند:
- بلوک عصبی
- محرک های اعصاب محیطی (PNS)
- بلوک عصبی سمپاتیک
- تزریق استروئید اپیدورال (ESI)
- تحریک نخاع (SCS)
- پمپ درد داخل نخاعی (IT).
این نکته نیز حائز اهمیت است که روش درمانی برای هر بیمار متفاوت با بیمار دیگر است، زیرا افراد در دلایل بروز درد نورالژیک و عوارضهای درمانی احتمالی با یکدیگر فرق دارند.
چگونه بعد از تبخال نوعی درد نورالژیک ایجاد میشود؟
ویروس واریسلا زوستر که باعث آبله مرغان میشود، در سیستم عصبی نهفته باقی میماند و در اواخر زندگی دوباره فعال میشود و باعث بروز زونا میشود. درد نورالژیک بعد از تبخال، ممکن است در هر جایی از بدن باشد. همچنین باید بدانید زونا یک عفونت ویروسی است که با بثورات دردناک و تاول مشخص میشود. نورالژی میتواند در هر جایی که شیوع زونا بوده است رخ دهد. درد نیز ممکن است خفیف یا شدید و مداوم یا متناوب باشد. همچنین شاید ماهها یا سالها ادامه داشته باشد. در برخی موارد، درد ممکن است قبل از بثورات ایجاد شود. همیشه در طول مسیر یک عصب رخ میدهد، بنابراین معمولاً در یک طرف بدن پدیدار میشود. هنگامی که ویروس دوباره فعال میشود، میتواند باعث التهاب در رشتههای عصبی شود. این التهاب میتواند منجر به آسیب دائمی عصبی شود که حتی پس از فروکش عفونت باعث درد میشود که نوعی درد نورالژیک است.
درد نورالژی سه قلو چیست؟
سه قلو نامیده شدن این درد از این قرار است که این نوع نورالژی با درد عصب سه قلو همراه است، عصبهایی که از مغز و شاخهها به قسمتهای مختلف صورت میرود. این درد میتواند ناشی از فشار رگ خونی بر روی عصب (جایی که با ساقه مغز برخورد میکند)، باشد. همچنین میتواند به خاطر مولتیپل اسکلروزیس، آسیب به عصب یا علل دیگر بروز کند. نورالژی سه قلو باعث درد شدید و مکرر در صورت و معمولا در یک طرف میشود. این عارضه بیشتر در افراد بالای 50 سال شایع است. علت دقیق نورالژی سه قلو نامشخص است. با این حال، فشار ناشی از یک رگ خونی بزرگ شده میتواند عصب سه قلو را تحریک کند یا حتی به آن آسیب برساند.
درد نورالژی اکسیپیتال چیست؟
این شکل از نورالژی بر «اعصاب پس سری» که از گردن نشأت میگیرد، تأثیر می گذارد و سیگنالهایی را به پشت سر ارسال میکند. نورالژی اکسیپیتال باعث ایجاد درد ضرباندار یا تیراندازی میشود که از نزدیکی قاعده جمجمه شروع شده و در امتداد پوست سر منتشر میشود. درد نورالژی اکسیپیتال میتواند به پشت چشمها نیز سرایت کند.
درد نورالژی محیطی چیست؟
درد نورالژی محیطی یا نوروپاتی محیطی به دردی اطلاق میشود که به دلیل آسیب عصبی در سیستم عصبی محیطی رخ میدهد. این درد شامل تمام رشتههای عصبی خارج از مغز و نخاع میشود. نورالژی محیطی میتواند یک عصب یا کل گروههای عصبی را تحت تاثیر قرار دهد. نورالژی محیطی میتواند باعث درد یا بی حسی در دست ها، پاها، بازوها و پاها شود. آیا میخواهید دیگر علائم این درد را بشناسید؟
- انقباض یا گرفتگی غیرارادی عضلات
- از دست دادن هماهنگی
- مشکل در انجام کارهای پیچیده حرکتی، مانند بستن دکمه پیراهن یا بستن بند کفش
- حساسیت به لمس یا دما
- تعریق بیش از حد
- مشکلات گوارشی
- مشکل در خوردن یا بلعیدن
- مشکل در صحبت کردن
این هشدار را نیز به خاطر داشته باشید که آسیب مداوم به سیستم عصبی محیطی میتواند بر اعصابی که حرکات ماهیچهای را کنترل میکنند، اطلاعات حسی را انتقال میدهند و اندامهای داخلی را تنظیم میکنند، تأثیر بگذارد.
درد نورالژی بین دندهای چیست؟
نورالژی بین دندهای بر اعصابی که درست زیر دنده ها قرار دارند، تأثیر میگذارد. پزشکان به ماهیچههای این ناحیه عضلات بین دندهای میگویند. نورالژی بین دندهای باعث بروز یک درد شدید و سوزشی در دیواره قفسه سینه، بالای شکم و بالای کمر میشود. برخی حرکات فیزیکی مانند تنفس، سرفه یا خندیدن میتوانند درد را تشدید کنند. چندین عامل بالقوه ممکن است به افزایش نورالژی بین دندهای بیانجامند:
- جراحات یا اعمال جراحی که قفسه سینه را درگیر میکند
- فشار روی اعصاب
- زونا یا سایر عفونت های ویروسی.
اگر میخواهید با علائم دیگری که ممکن است این درد بین دندهای داشته باشد آشنا شوید، این فهرست را مرور کنید:
- شکلی از سفتی یا فشاری که دور قفسه سینه میپیچد
- سوزن سوزن شدن یا بی حسی در قسمت بالایی قفسه سینه یا قسمت بالایی پشت
- انقباض عضلانی
درد نورالژی گلوسوفارنکس یا عصب زبانی حلقی چیست؟
درد ناشی از عصب گلوفارنکس که در گلو است، خیلی شایع نیست. این نوع نورالژی باعث ایجاد درد در گردن و گلو و داخل گوش می شود. علت برخی از انواع دردهای عصبی به طور کامل شناخته نشده است. ممکن است در اثر آسیب به عصب، فشار روی عصب یا تغییر در نحوه عملکرد اعصاب، درد عصبی احساس شود. علت آن نیز ممکن است ناشناخته باشد.
در پایان ذکر این نکته خالی از لطف نیست که دردهای نورالژیک همچون سایر دردهای بشر، برای مرتفع شدن، علاوه بر مشورت پزشک به اراده خود بیمار و همدلی نزدیکان او نیز احتیاج دارند.
مقالات
دردهای کمر علائم و تفاوت ها ویژگیهای آن
دردهای کمر، به عنوان یکی از مشکلات شایع در جوامع امروزی، تأثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی افراد دارند. این نوع دردها میتوانند از علل
روانشناسی درد مزمن، رنجی در مرز توهم و واقعیت
گاهی میزان واقعی دردی که سیستم عصبی شما به مغز منتقل میکند، به میزان قابل توجهی، بیشتر از میزان واقعی اختلالی است که در روند