علائم کمر دردهای حاد و مزمن و درمان آن
علائم کمر دردهای حاد و مزمن؛ تقریبا اغلب ما دچار کمر درد شدهایم و با این درد آشنا هستیم. بر اساس آمار جهانی نیز افراد بسیاری در طول زندگی دچار کمر دردهای حاد و مزمن شدهاند. به طوری که از مهمترین علل غیبت در کار و ناتوانی در انجام وظایف به عارضه کمر درد اشاره شده است. کمر دردها اغلب به واسطه بلند کردن اجسام سنگین، بروز آسیب و تغییراتی در ستون فقرات به مرور زمان و یا در پی حوادث روی میدهند.
اغلب کمر دردها کوتاه مدت و حاد هستند و بعد از دو یا سه هفته بهبود مییابند. اما برای درک جدی بودن کمر درد بایستی به پاسخ بدن که همان درد است توجه کافی داشته باشیم. در ادامه توضیحات کاملتری در خصوص انواع کمر درد، علائم و راههای درمان آنها ارائه خواهیم داد.
کمر درد و انواع آن
به طور کلی کمر درد را میتوان به دو دسته کمر دردهای حاد و مزمن تقسیم بندی کرد البته کمر درد دیگری با عنوان کمر درد عصبی نیز در میان افراد شایع است که با توجه به شدت و طول آن میتواند به صورت حاد یا مزمن ایجاد شود.
کمر دردهای حاد
کمر دردهای کوتاه مدت تحت عنوان کمر درد حاد شناخته شده و معمولاً بعد از چند روز یا چند هفته بهبود یافته و عوارضی به دنبال ندارند.
کمر دردهای مزمن
کمر درد مزمن یا بلند مدت اغلب بیش از سه ماه به طول انجامیده و با گذشت زمان نیز بر شدت آن افزوده میشود. در صورت عدم درمان کمر درد حاد امکان تبدیل آن به کمر درد مزمن افزایش مییابد.
کمر دردهای عصبی
از جمله موارد به وجود آورنده کمر دردهای عصبی میتوان به استرس و اضطراب بیش از حد اشاره کرد. در زمان استرس تغییراتی در الگوی نفس کشیدن فرد به وجود آمده که منجر به ایجاد تنش و کشش در عضلات پشت و در نتیجه کمر درد میگردد.
در واقع کمر دردهای عصبی با سوزش میان دو کتف قابل احساس هستند.
بررسی علائم کمر دردهای حاد و مزمن
علائم کمر دردهای حاد و مزمن میتواند به شکل تدریجی و یا ناگهانی ایجاد شوند. این کمر دردها ممکن است هنگام بلند کردن یک جسم سنگین از روی زمین پدیدار شوند، اما در اغلب مواقع علت معینی برای کمر درد یافت نمیشود.
درد کمر میتواند به شکل مبهم و تیز خود را نشان دهد و یا به بخشهای پایینتر از جمله پاها امتداد پیدا کند. کمر درد اغلب در موقعیتهای مشخصی مانند خم شدن شدت یافته و در حالت خوابیده کاهش یافته و بهتر میشود.
از جمله علائم کمر درد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خشکی
خشکی از شایعترین علائم کمر درد است که در پی آن هرگونه حرکت و خم و راست شدن کمر برای فرد دشوار میگردد.
قرارگیری بدن در وضعیت نامتناسب
هنگام کمر درد در زمان ایستادن بدن در وضعیت نامتناسبی به صورت خمیده و یا مایل به یک سمت قرار میگیرد.
احساس گرفتگی در عضلات
زمانی که عضلات کمر به واسطه کشش دچار انقباض یا گرفتگی شوند منجر به ایجاد کمر درد شده و هرگونه حرکت و راه رفتن یا ایستادن را برای فرد دشوار میسازد.
مهمترین دلایل کمر درد
هرگونه صدمه در ساختار مکانیکی و بافت نرم کمر منجر به ایجاد کمر درد میشود. این صدمات به دلایل مختلفی از جمله حرکات غیر معمول مفاصل، فشار به ریشههای عصبی و یا آسیب به دیسک به وجود میآیند. در ادامه با برخی از مهمترین دلایل انواع کمر دردهای حاد و مزمن آشنا خواهید شد.
شکستگی مهرههای کمر
معمولاً حوادثی مانند تصادف، سقوط و یا عارضه پوکی استخوان منجر به ایجاد شکستگی در مهرههای کمر میگردند.
آسیب دیدگی دیسک کمر
دیسکها به عنوان حساسترین نقاط کمر ممکن است تحت فشار قرار گرفته و یا حتی دچار پارگی شوند. البته افزایش سن نیز منجر به مسطح شدن دیسکها و از بین رفتن اثر حفاظتی آنها میشود.
درباره دیسک کمر بیشتر مطالعه کنید.
آرتریت
التهاب مفاصل که به عنوان آرتریت نیز شناخته میشود از دیگر عوامل ایجاد کمر درد است.
وجود مشکلات ساختاری در کمر
مشکلاتی از جمله تنگی نخاع و اسکولیوز که در پی آن مهرههای کمر دچار انحنای غیر طبیعی میشوند باعث فشار به نخاع شده و در نهایت منجر به کمر درد میگردند.
بروز برخی بیماریها
بیماریهایی مانند انواع سرطان، سنگ کلیه، عفونتها، تومورهای طناب نخاعی و… نیز از علل ایجاد کمر درد به شمار میآیند.
صدمه به کمر
بروز صدماتی مانند اسپاسم، کشیدگی و رگ به رگ شدن که در پی ورزش، زمین خوردن و یا تصادفات رانندگی به وجود میآیند باعث درد در کمر میشود.
چگونگی تشخیص کمر درد
در مراجعه به بهترین متخصص کمر درد، پزشک شرح حال کاملی را از بیمار گرفته و بعد از انجام معاینات فیزیکی و عصبی علت درد را تشخیص داده و درمان مناسبی را برای آن تجویز میکند.
در اغلب موارد نیازی به درخواست تصویربرداری نبوده و تنها در موارد خاصی مانند تنگی نخاع و تومورها ممکن است درخواست گردد. تشخیص کمر دردهای مزمن بسیاری اوقات دشوار بوده و ممکن است در طی معاینه نیز تشخیص داده نشود.
درمان کمر درد
درمان کمر دردهای حاد و مزمن از یکدیگر متفاوت هستند. گاهی ممکن است کمر درد در کمتر از یک ماه بهبود یافته و گاهی ممکن است تا چندین ماه به طول انجامد.
نحوه درمان کمر درد حاد
بسیاری از کمر دردهای حاد بعد از مدت کمی بهبود یافته و خود به خود برطرف میگردند. برای درمان کمر درد حاد میتوانید از داروهای مسکن مانند آسپرین، استامینوفن و یا داروهای ضد التهابی مانند ناپروکسن و ایپوپروفن استفاده کنید. همچنین استفاده از مسکنهای موضعی از جمله، پماد، ژل، اسپری و… بر روی پوست با ایجاد حس سرما یا گرما به کاهش درد کمر کمک میکنند.
استفاده از کمپرس سرد یا کمپرس گرم جهت کاهش التهاب و درد کمر موثر است. انجام برخی حرکات کششی ملایم نیز با توجه به توصیه پزشک متخصص در بهبود کمر دردهای حاد مناسب هستند.
نحوه درمان کمر درد مزمن
راه های درمان کمر درد مزمن نیز با توجه به شدت عارضه از درمانهای ساده گرفته تا درمانهای تهاجمی و جراحی را شامل میشود.
از درمانهای ساده و اولیه میتوان به مصرف داروهای ضد التهاب و مسکنها اشاره کرد. همچنین میتوان از کمپرس گرم یا سرد برای کاهش درد استفاده کرد. با توصیه پزشک انجام برخی تمرینات ورزشی منظم که منجر به تقویت عضلات شکم یا مرکز کمر میگردد نیز برای بهبود و درمان کمر درد مزمن موثر هستند.
در مواردی نیز بهرهگیری از طب سوزنی و انجام فیزیوتراپی برای کمر درد توصیه میشود. عمل جراحی به عنوان آخرین راه حل جهت درمان کمر درد است. زمانی که سایر راههای درمانی به بهبود کمر درد کمک نکرده و آسیبهای اسکلتی و عصبی تشدید شوند به ناچار فرد تحت انجام عمل جراحی قرار میگیرد. بعد از انجام عمل جراحی ماهها زمان نیاز است تا فرد بهبود یابد. البته احتمال عدم موفقیت عمل جراحی نیز وجود دارد که این امر به شرایط بیمار و تخصص پزشک جراح بستگی دارد.
سخن پایانی
همان طور که اشاره شد کمر درد از شایعترین عارضههایی است که اغلب افراد در طول زندگی خود حداقل یک بار آن را تجربه کردهاند. به طور کلی کمر درد به دو دسته کمر دردهای حاد و مزمن تقسیم بندی میشوند. البته در این میان کمر دردهای عصبی نیز وجود دارند که به دلیل استرس و اضطراب بیش از حد به وجود میآیند.
درمانهای مختلفی با توجه به علت کمر درد و شدت آن وجود دارند. این درمانها از روشهای ساده از جمله مصرف مسکنها و داروهای ضد التهابی گرفته تا تمرینات ساده ورزشی، فیزیوتراپی و در نهایت عمل جراحی را شامل میشوند. مراجعه به بهترین متخصص کمر درد به شما کمک میکند تا در زمان کوتاهی از علت این عارضه مطلع شده و از مناسبترین راه درمانی مطلوب برخوردار شوید.
با ما در ارتباط باشید!