

معرفی دردهای سرطانی و انواع آن
دردهای سرطانی از مهمترین عوارض این بیماری است که گاهی زندگی بیماران سرطانی را مختل می کند. میزان این درد با توجه به سطح تحمل فرد، سابقه قبلی و نوع سرطان بستگی دارد. البته نمی توان گفت که همه مبتلایان به سرطان دارای دردهای غیر قابل تحمل هستند؛ اما به طور کلی هر نوعی از سرطان دارای درد مخصوص به خود است که از طریق عصب بر بیمار تحمیل شده و در نواحی مختلف بدن درد را به وجود می آورد. در این مقاله قصد داریم ضمن معرفی انواع درد های سرطانی به بررسی علائم این دردها، مقابله و نحوه درمان آنها بپردازیم.
دردهای سرطانی و عوامل ایجاد آن
پیشرفت بیماری و فشار وارد گردیده بر اعصاب از جمله علل دردهایی هستند که به واسطه ابتلا به سرطان به وجود می آیند. بزرگ شدن تومورهای سرطانی به تدریج روی استخوان ها، اعصاب و دیگر اندام ها فشار وارد کرده که در قالب درد احساس می شوند. علاوه بر این روش های درمانی مانند پرتو درمانی، جراحی و شیمی درمانی نیز به افزایش درد های سرطانی منجر می شوند.
شدت درد بیماران سرطانی می تواند از موارد کم تا شدید و همچنین وخیم را شامل شود که البته این امر برای افراد مختلف متفاوت است. مثلاً ممکن است یک بیمار درد ناشی از سرطان را شدید توصیف نماید اما از نظر بیمار دیگر آن درد قابل تحمل و کم باشد.
درد حاد ناشی از سرطان
دردهای سرطانی حاد معمولاً به دلیل جراحت بروز کرده که بعد از مدت زمان اندکی برطرف می شوند. به طور کلی تا هنگامی که جراحت ترمیم و بهبود پیدا کند درد هم ادامه خواهد داشت. در چنین مواردی استفاده از مسکن های تجویز شده از سوی پزشک می توانند تا حدودی درد را تسکین و کاهش دهند.
درد مزمن ناشی از سرطان
کنترل دردهای سرطانی مزمن اغلب بسیار سخت بوده و برخی اوقات نیز به دلیل کنترل های اشتباه به وجود می آید. اینگونه بیماران به دلیل درد زیادی که بر آنها تحمیل گردیده معمولاً در انجام کارهای روزانه خود مانند خوابیدن، پیاده روی و غذا خوردن ناتوان بوده و زندگیشان مختل می شود.
دردهای مداوم یا همان درد مزمن اغلب به دلیل فشار توده های سرطانی بر عصب بیمار و یا مصرف داروهای شیمیایی به وجود می آیند. به طور کلی دردهای مزمن به دو شکل خفیف و شدید قابل احساس بوده که با توجه به نوع بیماری میزان آن متفاوت است. در این مواقع بیمار بایستی نوع درد را به درستی برای پزشک شرح دهد تا پزشک بتواند بر اساس نوع درد و بیماری به تجویز دارو و درمان صحیح بپردازد.
آشنایی با انواع دردهای سرطانی
دردهای سرطانی از طیف گستردهای برخوردار هستند که هر یک با توجه به بیماری و شدت آن قابل تشخیص هستند. در ادامه این مقاله با انواع درد های سرطانی بیشتر آشنا خواهید شد.
دردهای عصبی
دردهای عصبی معمولاً از فشار صورت گرفته بر نخاع، اعصاب و صدمه دیدن آن به وجود می آیند. علائم دردهای سرطانی عصبی معمولاً به شکل گزگز و یا سوزن سوزن شدن پوست در فرد بروز کرده و فرد حس نامطلوبی تجربه می کند.
گاهی نیز این دردها به دلیل عمل های صورت گرفته به وجود آمده که شخص بعد از عمل به علت پاره شدن عصب در حین عمل درد زیادی را احساس می کند که این دردها به مرور زمان و بعد از ترمیم عصب از بین خواهند رفت.
همچنین دردهای عصبی پس از انجام دوره درمان مانند رادیوتراپی و شیمی درمانی ممکن است ایجاد شوند.
دردهای عضلانی
دردهای عضلانی در واقع همان درد بافت نرم است که در نواحی عضله و اندام بدن بروز می کند. علائم این درد شامل لرز، درد و گرفتگی است.
دردهای فانتوم
یکی از شدیدترین دردهای سرطانی به درد فانتوم اختصاص دارد. زمانی که در فرایند عمل جراحی عضوی از بدن برداشته می شود، این درد بسیار شدید بروز خواهد کرد. دردی که همچنان علت قانع کنندهای برای بروز آن کشف نشده است.
مثلاً بانوانی که مبتلا به سرطان سینه هستند و در جریان درمان، سینه آنها برداشته شده است ممکن است درد شدیدی را تحمل کنند که گاهاً تا یک سال نیز طول خواهد کشید.
دردهای فانتوم تحت عنوان دردهای تلقینی نیز یاد می شوند که در آن بیمار با مواردی مانند مورمور شدن و درد به دلیل فقدان عضو برداشته شده مواجه می شود. جهت کاهش و درمان این گونه از دردها هیچ روش یا دارویی تاکنون ارائه نشده است. در واقع تنها گذشت زمان به کاهش و برطرف شدن این درد کمک میکند.
درد سوماتیک
دردهای سوماتیک از دیگر دردهای بیماری سرطان است که به دلیل صدمه موضعی ناحیهای از بدن در فرد ایجاد می شوند.
درد های استخوانی
از دیگر درد های سرطانی رایج می توان به دردهای استخوانی اشاره کرد که به دلیل تومور، شیمی درمانی و توقف خونسازی در مغز استخوان به وجود می آید. شدت این درد در افراد با توجه به نوع درمان و بیماری آنها متفاوت است.
راه های مقابله با دردهای سرطانی
روش های مختلفی برای کنترل و جلوگیری از دردهای سرطانی وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم.
استفاده از دارو
در بسیاری از موارد که بیماران سرطانی دچار دردهای شدید می شوند پزشک برای آنها دارو تجویز می کند. داروها منجر به کنترل درد شده و از شدت آن می کاهند. داروها در اشکال مختلفی به صورت خوراکی و همچنین شیاف قابل مصرف هستند.
استفاده از مسکن ها
برخی مواقع به دلیل انجام درمان های جراحی، رادیوتراپی و پرتو نگاری درد زیادی بر بیمار سرطانی تحمیل می شود که تنها راه تسکین آن استفاده از داروی مسکن است.
راهکار Tens
بر اساس راهکار Tens می توان اعصابی که منجر به ارسال درد به مغز می شود را تحریک کرد. این روش کاهش درد برای بیمارانی که در یک قسمت از بدن دچار درد هستند بسیار موثر خواهد بود. Tens از عملکردی شبیه طب سوزنی برخوردار بوده و به کاهش و رفع درد منجر می شود.
چگونگی درمان استخوان درد ناشی از سرطان
در مواردی که درد خفیف وجود دارد می توان از داروهای ضد التهابی برای تسکین آن استفاده کرد. اما برای دردهای شدیدتر نیاز به استفاده از مسکن های قوی بوده که بایستی حتماً توسط پزشک تجویز گردند. همچنین در مواردی که دارو به کاهش درد کمک نمی کند و بروز دردهای سرطانی خطرناک احتمال داده می شود بایستی سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید.
شیمی درمانی و بدن درد بعد از آن
در طی شیمی درمانی داروهایی برای بیمار تجویز می شود که مصرف برخی از آنها عوارض جانبی همراه با درد شدید را به دنبال دارد. مثلاً ممکن است داروها به عصب صدمه زده و بیمار دچار نوروپاتی شده و مشکلاتی مانند بیحسی، سوزش، احساس تیر کشیدن در پا یا دست و گزگز شدن را احساس کند.
همچنین اغلب داروهای شیمی درمانی ممکن است منجر به ایجاد سردرد، دل درد، درد عضلانی و یا زخم دهان گردند.
شیمی درمانی و بروز پادرد بعد از آن
داروهای شیمی درمانی همچنین ممکن است به عصب هایی که پیام را به سیستم عصبی مرکزی ناحیه پاها و دست ها ارسال می کند صدمه برسانند. این امر منجر به ایجاد عوارضی از جمله گزگز شدن، درد در ناحیه پاها و دست ها، بیحسی و ضعف عضلانی در این اعضا می شود.
برطرف شدن دل درد ناشی از شیمی درمانی
همانطور که گفته شد از جمله عوارض معمول شیمی درمانی بروز دل درد در بیمار است. برای درمان دردهای سرطانی این چنینی بایستی داروهای ضد تهوع که توسط پزشک تجویز شده را به صورت منظم و کامل استفاده کنید. علاوه بر این بایستی از رژیم غذایی نرم همراه با نوشیدنی های مناسب مصرف کنید.
به نشانه های بدن توجه داشته و در زمانی که حالت تهوع ندارید اقدام به خوردن غذا نمایید. بهتر است وعده های غذایی خود را به بخش های کوچکتر تقسیم کرده و در طول روز آنها را مصرف نمایید.
بروز دردهای سرطانی در هنگام شب
برای برخی از بیماران و همراهان آن این سوال ممکن است مطرح شود که چرا دردهای سرطانی در هنگام شب بیشترین شدت را داشته و موجب آزار بیمار می شود؟
در پاسخ باید گفت که علل مختلفی در به وجود آوردن دردهای عضلانی و دردهای شبانه ناشی از سرطان وجود دارد که برخی از رایجترین آنها عبارتند از:
- در هنگام شب میزان ترشح هورمون های ضد التهابی ممکن است به کمترین سطح خود برسد، بر همین اساس بیماران سرطانی در شب دچار دردهای شدیدتری می شوند.
- نحوه خوابیدن در شب نیز ممکن است منجر به ایجاد دردهای مفصلی در بیمار گردد. به عنوان مثال هنگامی که بیمار بر روی شکم خوابیده، ممکن است دچار کمر درد نیز گردد.
- چنانچه دمای اتاق خواب بیماران سرطانی پایین باشد منجر به بروز بیشتر التهابات سلول های سرطانی و در نتیجه درد شدیدتر می گردد. بنابراین بهتر است دمای اتاق این بیماران همواره مناسب باشد.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی انواع دردهای سرطانی پرداخته شد همچنین راه های جلوگیری و درمان برخی از این دردها خدمت شما ارائه گردید. چنانچه درد به وجود آمده از بیماری سرطان شما را به سطوح آورده و در انجام کارهای روزانه خود با سختی مواجه هستید بهتر است به کلینیک درد با توجه به نظر پزشک خود مراجعه کنید. هرچند که دردهای ناشی از سرطان همیشه به طور کامل برطرف نمی شوند اما با به کارگیری روش های موثر می توان به تسکین آنها کمک کرد. در پایان توصیه می شود بروز هرگونه درد و علائم آن را جدی گرفته و هرچه سریعتر در پی درمان آن باشید.
عوامل ایجاد دردهای سرطانی چیست؟
پیشرفت بیماری و فشار وارد گردیده بر اعصاب از جمله علل دردهایی هستند که به واسطه ابتلا به سرطان به وجود می آیند. بزرگ شدن تومورهای سرطانی به تدریج روی استخوان ها، اعصاب و دیگر اندام ها فشار وارد کرده که در قالب درد احساس می شوند. علاوه بر این روش های درمانی مانند پرتو درمانی، جراحی و شیمی درمانی نیز به افزایش درد های سرطانی منجر می شوند.
انواع دردهای سرطانی چیست؟
دردهای سرطانی انواع مختلفی دارند که شامل:
دردهای سرطانی، دردهای عضلانی، دردهای فانتوم، درد سوماتیک، دردهای استخوانی
با ما در ارتباط باشید!