انواع زانو درد علت و علائم آن
علت و علائم انواع زانو درد
زانو درد به درد در نواحی زانو اعم از بخش داخلی و بیرونی زانو می گویند. زانودرد از رایجترین مشکلات جامعه امروز به شمار آمده و افراد زیادی را درگیر کرده است. عوامل بسیاری از جمله حوادث، اضافه وزن، ژنتیک و سایر بیماری ها در ابتلای افراد به زانودرد دخیل هستند. بر همین اساس برای تشخیص این عارضه بایستی سابقه پزشکی فرد جهت بررسی مواردی از جمله نوع درد، نقطه درد در زانو و… به دقت مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد.همچنین در مواردی پزشک متخصص ممکن است برای بررسی بیشتر مفاصل زانو درخواست رادیوگرافی دهد. درمان و تجویز دارو نیز بعد از تشخیص دقیق زانودرد و علت آن انجام می گیرد. در این مقاله به معرفی انواع زانودرد، علت و علائم آن پرداخته و راه های درمان و جلوگیری از این عارضه را نیز مورد بررسی قرار می دهیم.
انواع زانو درد
زانودرد ممکن است به واسطه مشکلات مختلفی یک یا هر دو زانو را درگیر کرده و عملکرد مطلوب آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
آسیب های ناشی از حوادث و ضربه دیدن زانو از مهمترین دلایل به وجود آمدن زانودرد هستند. همچنین بیماری های مختلفی از جمله آرتروز نیز باعث درد شدیدی در ناحیه زانو می گردند. زانوها در زمان ورزش کردن، راه رفتن و… نیز ممکن است دچار کشیدگی یا پیچ خوردگی شوند. در این بخش از مقاله با انواع زانو درد بیشتر آشنا خواهید شد.
منیسک صدمه دیده
لایه های ظریف غضروفی در واقع همان منیسک است که میان فمور و استخوان های تیبیا قرار دارند. منیسک درست مانند یک دیسک است که فشارهای وارد شده به اندام تحتانی را جذب می کند. چنانچه فشاری از اندازه به زانو وارد گردد منیسک دچار پارگی خواهد شد.
همچنین منیسک مانع از حرکات غیر طبیعی که باعث صدمه دیدگی می شوند، شده و به تثبیت زانو کمک می کند. بر همین اساس پارگی این بافت هم بند باعث اختلال در عملکرد طبیعی زانو می گردد.
آرتروز زانو
آرتروز جزو مهمترین و شایعترین بیماری های مفصلی است که ممکن است یک یا چند مفصل استخوان بدن را درگیر کند.
آرتروز در تمامی افراد از جمله زنان، مردان و کودکان ممکن است بروز نماید. اما اغلب بانوان بالای ۵۵ سال بیشترین آمار مبتلایان به آرتروز زانو را تشکیل می دهند.
در پی زانو درد ناشی از آرتروز غضروف ها نابود شده و باعث می شود تا استخوان های این ناحیه با یکدیگر تماس داشته باشند. این امر درد شدید و ناراحتی بسیاری را در فرد به همراه دارد.
مهمترین دلایل بروز آرتروز زانو عبارتند از:
- آسیب های مفصلی به صورت مادرزادی
- صدمات ناشی از تمرینات ورزشی
- آسیب به واسطه انجام کار یا حرکات تکراری
تاندونیت
از دیگر بیماری های زانودرد می توان به تاندونیت اشاره کرد. تاندونیت در واقع التهابی است که به دنبال آن زانو نسبت به لمس حساس بوده و درد شدیدی در تاندون ها به وجود می آورد.
انجام حرکات تکراری و مداوم باعث تشدید تاندونیت می شوند. همچنین گرم نکردن درست بدن هنگام ورزش و ابتلا به آرتروز نیز موجب التهاب در تاندون ها می گردد.
بورسیت
بورسیت از دیگر التهاباتی است که باعث ایجاد زانو درد در افراد می گردد. بورس در واقع کیسه های کوچک حاوی مایع هستند که تاندون های نواحی زانوها، شانه و باسن را روان می کنند تا حرکت آنها در امتداد مفاصل آزادانه انجام گیرد.
شبه نقرس
شبه نقرس در واقع نوع دیگری از آرتروز زانو است. این عارضه به واسطه ایجاد نوعی نمک یا کریستال های پری فسفات کلسیم در مایعات زانو به وجود می آید. بسیاری این بیماری را با نقرس اشتباه می گیرند. البته در بیماری نقرس می توان کریستال های اسید اوریک را در سلول های زانو مشاهده کرد که باعث بروز التهاب، تورم و درد در زانو و دیگر مفاصل بدن می گردند.
سندرم زانوی دونده(کندرومالاسی کشکک)
در واقع اصطلاح کندرومالاسی به منظور توصیف نرمی غضروف و یا شکنندگی آن استفاده می شود. کندرومالاسی کشکک مختص کشکک های زانو بوده و تنها بر روی این عضو بدن تاثیر می گذارند. این عارضه به واسطه حرکت غیر معمول و سایش غیر طبیعی کشکک زانو در زمان حرکت خم و راست کردن زانوها به وجود می آید.
زانودرد ناشی از اضافه وزن
افرادی که دارای اضافه وزن هستند بیش از سایرین در معرض ابتلا به زانودرد قرار می گیرند. وزن بیش از حد باعث فشار به زانوها و مفاصل می گردد. در هنگام ایستادن یا پیادهروی این موضوع بیشتر خود را نشان خواهد داد. فشارهای وارد شده به تدریج بافت مفصل زانو را از بین برده و باعث برخورد میان فمور و استخوان های تیبیا می گردد.
بررسی علائم زانو درد
علائم زانو درد با توجه به سطح آسیب و پیچیدگی بیماری از موارد خفیف تا شدید را شامل می شود. برخی از رایجترین نشانه ها و علائم زانودرد عبارتند از:
- هنگام حرکت دادن زانو صداهای غیر طبیعی شنیده می شود.
- در زمان خم یا راست کردن زانو احساس سفتی یا ناتوانی داشته باشید.
- احساس گرما در پوست زانو، زمانی که آن را لمس می کنید.
همچنین علائم جدی زانودرد عبارتند از:
- قرمزی، تورم و احساس درد در ناحیه زانو و همچنین بروز تب در فرد
- لنگیدن
- عدم تعادل در هنگام ایستادن
- بی حس شدن پای صدمه دیده
- مشاهده ظاهر و ناهنجاری های غیر طبیعی در ناحیه زانو
چگونگی تشخیص زانو درد
پزشک متخصص برای تشخیص زانو درد ممکن است روش های مختلف و خاصی را به شرح ذیل تجویز یا انجام دهد.
- تجویز رادیوگرافی از زانوها به منظور تشخیص بیماری آسیب ها و دیگر ناهنجاری ها
- درخواست سی تی اسکن از بخش های داخلی زانو در زوایا و موقعیت های مختلف به منظور بررسی مشکلات داخلی بافت ها، استخوان ها و مفصل ها
- درخواست سونوگرافی
- درخواست MRI به منظور بررسی آناتومی بخش داخلی زانو
- انجام آزمایش مایع مفصل
راه های درمان زانو درد
راه های مختلفی برای درمان زانو دردهای مزمن و حاد وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم.
- زانودرد اغلب به واسطه داروهای مسکن و یا درمان عامل بیماری برطرف می گردد.
- برای رفع صدمات ناشی از ورزش معمولاً فیزیوتراپی تجویز می شود تا زانو عملکرد طبیعی خود را مجدداً به دست آورد.
- همچنین در مواردی برای بهبود علائم آرتروز ممکن است احتیاج به تزریق کورتون باشد.
- در برخی موارد نیز تزریق اسید هیالورونیک تجویز می شود که به تحریک تولید مایع مفصلی در زانوها کمک می کند.
- جراحی آخرین گزینه درمانی است که معمولاً جهت رفع صدمات شدید در زانو انجام می شود. جراحی نیز با توجه به سطح آسیب دیدگی می تواند به تعویض کامل یا جزئی زانو بیانجامد.
جلوگیری از زانودرد
جلوگیری از زانو درد همواره بهترین راه برای در امان ماندن از آسیب چه در بخش داخلی و چه در بخش داخلی زانو به شمار می آید. در ادامه مقاله به برخی از مواردی که به پیشگیری از این عارضه کمک می نمایند اشاره خواهیم کرد.
- با داشتن رژیم غذایی سالم می توان وزن بدن را کاهش داده و بدین ترتیب از فشارهای غیر طبیعی و بیش از اندازه بر روی مفصل زانو جلوگیری کرد.
- قبل از هرگونه فعالیت ورزشی مانند دویدن، وزنه برداری و… ابتدا بدن خود را به خوبی گرم کنید تا منجر به ایجاد کشیدگی مفاصل نگردد.
- بعد از انجام تمرینات ورزشی طولانی و شدید بهتر است استراحت کافی نمایید تا مبتلا به زانودرد نشوید. همچنین افراد مبتلا به بیماری های زانو ملزم به انجام فعالیت های ورزشی سبک هستند.
رایج ترین درمان های خانگی زانودرد
- داشتن استراحت کافی بعد از پیادهروی و سایر فعالیت های روزانه
- ایجاد فشار متعادل در ناحیه زانو
- استفاده از کمپرس یخ در ناحیه زانو درد
- قرار دادن پا در وضعیت بالا به وسیله مبل یا صندلی
- بهرهگیری از پمادهای تسکین درد که البته یک راه حل موقتی است.
- مصرف مکمل هایی مانند کوندروتین سولفات و گلوکزامین در برخی موارد به تقویت مفاصل کمک می کند. البته افراد دارای بیماری های زمینهای از جمله دیابت پیش از مصرف این مکمل ها بایستی با پزشک متخصص مشورت نمایند.
سخن پایانی
زانودرد از رایجترین مشکلات جامعه حال حاضر است که بسیاری از افراد جامعه را اعم از زنان مردان و حتی خردسالان را درگیر مینماید. عوامل مختلفی مانند اضافه وزن، مشکلات مادرزادی، پیچ خوردگی و یا کشیدگی مفاصل زانو و… باعث بروز این عارضه میشود. زانو درد انواع مختلفی داشته که از مهمترین آنها می توان به آرتروز زانو، منیسک صدمه دیده، تاندونیت، بورسیت، شبه نقرس، کندرومالاسی کشکک و… اشاره داشت.از این رو برای تشخیص درست این عارضه بایستی به پزشک متخصص مراجعه کرده تا اقدامات درمانی برای رفع آن انجام شود. همچنین برای جلوگیری از زانودرد می توان یک سری اقدامات را انجام داد که عبارتند از: کاهش وزن و داشتن رژیم غذایی سالم، مصرف کلسیم از طریق غذا یا مکمل، گرم کردن صحیح بدن قبل از انجام تمرینات ورزشی داشتن استراحت کافی
در پایان توصیه می شود که با مشاهده هر گونه علائم در ناحیه داخلی و خارجی زانو هر چه سریع تر به بهترین پزشک متخصص در این باره مراجعه کنید. این امر از پیشرفت بیماری و سایش بیش از حد مفصل ها جلوگیری کرده و مانع از انجام راه های درمانی سختی مانند جراحی می گردد.
با ما در ارتباط باشید!